Innovatie in ontwikkelingssamenwerking

Schrijf je in voor de STRO Conferentie “Innovatie in ontwikkelingssamenwerking”, vrijdag 14 november van 10:00–17:00, Congrescentrum ‘De Eenhoorn’, Amersfoort.

De wereldwijde geldcrisis toont overduidelijk de noodzaak tot innovaties, met name op het gebied van de organisatie van wereldhandel middels het geldsysteem. Tot nu toe waren het de armste landen die het meest leden onder het geldsysteem waarvoor in 1944 gekozen is. Nu merken ook rijke landen hoe een speculatief geldsysteem ontwikkeling kan blokkeren of zelfs terugdraaien.

Natuurlijk zijn er veel meer innovaties mogelijk dan die van het gehele geldsysteem die ontwikkeling van arme landen en streken meer kans geven. Maar het vraagt wel investeringen en er moeten risico´s genomen worden.

Een interessant en veelbelovend programma:

 • Ochtendprogramma:
  1. Kritische kanttekeningen bij de richting van innovatie—Henk Molenaar, directeur Wotro.
  2. Paneldiscussie I: lessen over innovatie vanuit het bedrijfsleven—Wichert van Engelen (innovatie adviseur, oud directeur Innovatie ING), Gert van Maanen (oud directeur Oikocredit), Ineke Tacq (manager maatschappelijke innovatie Rabobank).
  3. Paneldiscussie II: Kan de geldcrisis aangegrepen worden om een nieuw duurzaam geldsysteem te vestigen dat arme landen betere ontwikkelingskansen geeft?—Henk van Arkel (directeur STRO)
 • Middagprogramma met Workshops:
  1. Terugblik op hoe de innovatie microkrediet tot stand kwam en zich een plek veroverde
  2. Mogelijkheden van gratis software Cyclos voor microkrediet instellingen (Engels)
  3. Cyclos gekoppeld: Dankzij mobiel bankieren groter bereik en lagere kosten
  4. Hoe coöperaties lokale handel stimuleren en rentevrij kapitaal aantrekken
  5. Het belang van lokale koopkrachtige vraag. Hoe kunstmatige intelligentie meer inzicht kan geven in lokale geldstromen
  6. Geld, crises, oorzaken en oplossingen
  7. Speel het STRO spel

Published by Martien van Steenbergen

Wise Fool

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.