Het geld van de toekomst

‘Het geld van de toekomst’ is een Nederlandse vertaling van Bernard Lietaer’s ‘The Future of Money’. (‘De toekomst van geld’ is mijns inziens een betere vertaling van de titel, maar dat terzijde).

Eén van de mooie verhalen over rente op schuld is het verhaal van Het elfde schijfje.

Van: Bernard Lietaer
Onderwerp: Re: Fwd: Digitale versie van "Het geld van de toekomst"
Datum: 17 February 2009 11:23:43 GMT+01:00
Aan: Martien van Steenbergen
Bericht: Beste Martien,

Ik heb je gisteren een "maagdelijke boek" afgezonden naar je huisadres.

Het boek is volledig uitgeput bij de Boekerij al meer dan vijf jaren terug, en zij hebben geen intentie om het terug uit te geven.

De rechten gaan dus naar mij terug.

En ik geef u hiermee mijn akkoord dat u het zou uitgeven voor gratis download op het Net, onder een creative commons license.

Ik had begrepen dat u dat wenste te doen om meer debat op het Net te scheppen.

Beste groeten,

Bernard

www.lietaer.com

Het hele boek, inclusief figuren en noten is beschikbaar op:

Aardnoot » Het geld van de toekomst.

Veel plezier ermee!

Published by Martien van Steenbergen

Wise Fool

Join the Conversation

3 Comments

 1. Fantastisch dat dit boek zo mooi te lezen is op mijn desktop …

  Er is misschien ook een apparaat op de markt zodat ik het kan downloaden op een digitaal handzaam boekje dat ik op t strand in de hand hou … d.

  Volgens mij was Bernard L. ook aanwezig op de Treaty of Noordwijk aan Zee in december 2000, 1 & 2. Een mooie samenspraak tussen 30 Vee i Pees en 150 abonnees van Ode Magazien. Geld-systeem is inderdaad een focus … panoramisch is ook de vraag “geldt het systeem” valide …

  Dit gezegd hebbende beken ik dat op de 2e dag – dus 2 december – van die bijeenkomst het begrip “generation binding” werd geschapen omdat het opeens oppopte dit op een OpenSpace WhiteBoard neer te zetten – als gedreven door Grid-Energie …

  Ergo:

  Geldt het systeem waar iedereen vanzichzelfwegwijst ?

  … naar een ander ?

  Dit schijnt ook Martien Buber zich te hebben afgevraagd in zijn filosofische / phi-los-o-phi-sche beschouwingen in de series I-Thou en I-It … (is dit al oefenstof in de lagere school?).

  Over Boeken is ook een verhandeling te geven of zij wel GELDEN … ~ Kijk wel als product , echter staat er ook n/iets in dat nut … Hoe dan ook blij dat de verhandelingen inzake geld van Bernard uit de Aardbron te putten zijn.

  Mijn donatie volgt indien de waterclub waar ik een wer’king heb met mij verevend op de wijze die daartoe beschikbaar is.

  -) toY s’ace
 2. WAt een goed initiatief. Ik heb het boek al jaren geleden gelezen en ben blij dat er nu meer aandacht voor komt. Want het is zo goed om na te denken over een ‘geld’systeem naast het officiele systeem van geld waarvan we gezien en ervaren hebben dat dit te eenzijdig is en uiteindelijk tot onze ondergang zal leiden. Alleen hebben , helaas, nog zo weinig beleidsmakers dat door.

  hartelijke groet,

 3. Hallo Martien,
  Wat een goed initiatief, het is inderdaad een fantastisch boek. Ik heb het nog niet zo lang geleden gekocht bij de Slegte en zie zo nu en dan nog wel een exemplaar voorbij komen. Dus voor de echte “boekliefhebbers” is hij nog te vinden.
  Hartelijke groet,
  Jolanda

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.