STRO: Het onmogelijke mogelijk maken

Titel: Het onmogelijke mogelijk maken: het geldsysteem veranderen door praktische initiatieven
Samenscholing: Conferentie
Datum: 26 november
Tijd: 13:00–17:00
Lokatie: Congrescentrum De Witte Vosch, Oude Gracht 46, Utrecht
Programma: STRO » Het onmogelijke mogelijk maken
Meedoen? Inschrijven via STRO

STRO werkt al jaren aan een ander geldsysteem dat het milieu minder belast en dat mensen kansen geeft zich te ontwikkelen. STRO-projecten in Latijns-Amerika laten zien dat deze idealen in de praktijk ook echt werken!

Op de conferentie hoort je de laatste stand van zaken over onze projecten en kan je zelf meehelpen bij de volgende stappen naar een nieuw geldsysteem.

Naast het laatste nieuws over STRO door Henk van Arkel kan je meedoen aan de volgende workshops:

 1. Werk mee aan het nieuwste STRO-boek
 2. TransActie Netwerk Nederland
 3. Duurzame biobrandstoffen
 4. Apreciando lo nuestro: waardeer wat je hebt!

Het volledige programma op STRO » Het onmogelijke mogelijk maken.

Margaret Wheatley over duurzaam leidinggeven

Krachtig leiderschap is het antwoord in deze onvoorspelbare tijd. Maar dan wel anders!

Margaret J. Wheatley autoriteit op het gebied van Duurzaam Leiderschap zal op 19 januari 2010 leiders haar inzichten brengen “hoe het vooral anders kan”. We gaan met Margaret een dagreis maken, een nieuwe wereld van mogelijkheden ontdekken en een nieuwe wetenschap ten behoeve van een krachtig leiderschap voor deze turbulente tijden ontdekken.

Over hoe we in deze tijd het “anders” kunnen organiseren en hoe we het toe kunnen passen in ons dagelijks werk. Over community als universeel antwoord op elk probleem.

Kortom:

Op dinsdag 19 januari komt u om 10.00 uur filevrij aan in het Kontakt der Kontinenten in Soesterberg en vertrekt u om 20:30 uur weer filevrij naar huis, na het diner.

Registreer je bij De Spirituele Management Tafel. 5 voor 4: kom je met je management team van 5 personen dan is de 5e gratis.

Gewoon…doen!

Ad Broere, Carin Wormsbecher, Arko van Brakel, Henk Smit en Peter van der Vliet sloegen de handen ineen en bundelden in een flits van 99 praktische idealisten de verhalen (en met een geldtuimelaar €100) zodat met een budget van €10.000 een zinnig tijdschrift leven ingeblazen wordt dat door de verhalenvertellers zelf wordt gedistribueerd.

Uiteraard deelt Aardbron daarin ook haar visie in exact 500 woorden (zie einde artikel).

Naast de papieren versie staat het magazine ook in haar geheel online (PDF).

gewoon-doen-omslag

Persbericht: Presentatie nieuw magazine: GEWOON…DOEN!

WAT?

Op 13 oktober was de afronding van het project: “Ontwikkeling van het nieuwe Ambachtsbedrijf” bij Driekant in Zutphen. Een bakkerij waar naast brood ook leerwerktrajecten worden aangeboden. Na Aukje Smit van TNO, die vertelde over de impact van het driejarige project op andere ondernemers, gaf Arko van Brakel zijn visie aan de 40 aanwezigen op het nieuwe ondernemen in de communicatiemaatschappij. Hij maakte een doorkijkje van de in essentie community gedreven grondbeginselen van alle wereldgodsdiensten naar moderne succesvolle bedrijven als Google. Vervolgens beschreef hij hoe universele principes als delen in overvloed en vermeerderen zakelijk worden toegepast. Hierna voerden de 40 deelnemers een dialoog over de vraag hoe dit gedachtengoed verder verspreid zou kunnen worden. Aan één van de tafels kwam Carin Wormsbecher van drukkerij Wedding uit Harderwijk met het volgende idee:

“Zou het niet leuk zijn à la You Tube, een gedrukt tijdschrift uit te geven waarin 100 ondernemers, of betrokkenen bij het nieuwe integrale ondernemen hun ervaring, of hun visie delen. Iedereen legt 100 Euro in. Dan heb je 10.000 Euro, daar kunnen wij een tijdschrift voor maken. (Aardbron noemt dit een geldtuimelaar) We doen dat in een oplage van 10.000. Iedere schrijver van een artikel krijgt 100 exemplaren en zorgt zelf voor de verspreiding van deze exemplaren, dan is gelijk de distributie ook geregeld. 100 geïnspireerde verhalen over bezielend ondernemen. Ik zou het hartstikke leuk vinden om al die verhalen te lezen…”

Ad Broere, schrijver van “Een menselijke economie”, Carin Wormsbecher van drukkerij Wedding, Arko van Brakel, schrijver van “Iedereen ondernemer”, Henk Smit van Driekant en Peter van der Vliet, bruggenbouwer met passie hebben vervolgens de handen in een geslagen.

Het is een goed idee gebleken: er hebben 99 auteurs een verhaal geschreven. Stuk voor stuk inspirerende verhalen over het nieuwe ondernemen. Een unieke bundeling, van wat er allemaal aan nieuwe ideeën leeft bij ondernemende mensen. Via een nieuwe formule vormgegeven. Een idee waarbij internettoepassingen een inspiratiebron zijn voor een gedrukt magazine.

Op 9 december op de dag van de presentatie van het magazine zal ook de bijbehorende website in de lucht gaan: gewoondoenonline.nl.

Waar?

Dit bijzondere tijdschrift wordt aangeboden aan de 99 auteurs tijdens een bijzondere bijeenkomst op 9 december 2009. Alle auteurs krijgen 100 exemplaren mee en zorgen daarmee voor de distributie van 10.000 exemplaren. De bijeenkomst zal worden gehouden bij Drukkerij Wedding, Nobelstraat 16 te Harderwijk.

Om 15.00 uur is een speciale preview voor de vertegenwoordigers van de pers.

U bent van harte uitgenodigd om bij deze inspirerende gebeurtenis aanwezig te zijn.

Aanmelding vooraf gewenst bij: Drukkerij Wedding, info@drukkerijwedding.nl

Nadere informatie, mede namens de andere initiatiefnemers
Arko van Brakel, Ad Broere en Henk Smit, bij:

Carin Wedding, drukkerij Wedding, tel.0341412501, info@drukkerijwedding.nl
Peter van der Vliet, bruggenbouwer met passie, tel. 0653937767, info@vandervliet.nu

Uiteraard deelt Aardbron in “Gewoon…doen!” ook haar visie in exact 500 woorden:

Vrijgeld: voldoende | duurzaam | gratis

Hoe zit ons geldsysteem in elkaar? Welk effect heeft een geldsysteem op menselijk gedrag, organiseren en samenleven? Welke krachten maakt het rammelen aan ons huidige geldsysteem los? Hoe ziet een ontwerp voor een geldsysteem eruit dat zakelijke zin geeft én organisatie, gemeenschap en samenleving koestert en laat bloeien? Welk geldsysteem katalyseert uitbundige samenlevenskunst?

Wil je een gemeenschap of samenleving vernietigen? Introduceer dan een monopolistisch, gecentraliseerd, hiërarchisch, rente- en schuldgebaseerd monetair systeem waarin geld een schaars goed is en opgepot kan worden.

Ons huidig monetaire systeem—met haar obsessieve groeidwangstoornis—is hét wapen van massavernietiging en ongekende globale slavernij. Werk jij voor het geld of werkt het geld voor jou?

Hoe we kunnen we diezelfde kracht ook inzetten om een alleshelende laserstraal te creëren. Hét krachtinstrument voor massaheling dat oorlog, werkeloosheid, armoede, ziekte en de globale vernietiging van onze Aarde naar de vergetelheid schiet. Hoe geven we vorm aan het besturingssysteem van morgen dat autonomie, meesterschap en zingeving koestert?

Vrijgeld: voldoende

Vrijgeld maakt het hamsteren van geld net zo onzinnig als het hamsteren van centimeters. Vrijgeld zorgt voor altijd precies voldoende geld zoals in een systeem met wederzijds krediet waar de deelgevers dit onder elkaar scheppen als een debet- en creditpositie op het moment van de transactie.

Vrijgeld: duurzaam

Als je tegoed heel langzaam wegsijpelt in een algemeen fonds krijg je de neiging geld eerder nu dan later uit te geven. Daarmee creëer je werkgelegenheid. Extreem duurzaam omdat het de korte termijn winstgedreven blik verruilt voor visie en keuzes op lange termijn. Je kunt ineens weer helder zien en denken.

Vrijgeld: gratis

‘Gratis’, omdat vrijgeld voorgoed afrekent met dure systemen en organisaties.

De rijken rijker en de armen rijken

Geld als universele drager maakt menselijke passie en energie in tijd en afstand overdraagbaar. Naarmate geld meer stroomt bloeit de economie meer—het neveneffect van elke transactie is namelijk de creatie van iets van waarde: je haar is gekapt, je hebt genoten van een avond uit of je nieuwe kantoor is opgeleverd.

Vrijgeld maakt rijken rijker—je wereld holt zich namelijk niet uit maar bloeit op ongekende plekken en wijzen. Vrijgeld maakt armen rijken—je hebt altijd voldoende geld. Er is altijd werk voldoende om jouw belofte aan de gemeenschap in te lossen. Werk dat past bij jouw talent en jouw passie.

Serieus Gek Geld Spel

Hoe krijg je snel en doeltreffend meer gevoel voor verschillende geldsystemen en hun effect op samenleving, duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, economie en zaak?
Eén van de leukste manieren is het spelen van het Serieus Gek Geld Spel.

Je leert vertrouwen en geldsystemen beter begrijpen. Je neemt verrassende nieuwe inzichten mee in je eigen zaak. De bliksemversie speel je met een groep in een uur, werkt geestverruimend en prikkelt de fantasie.

Over Aardbron

Lenig, behendig en geleid door ecosofische beginselen helpt Aardbron met wakkerschuddingen, lezingen, workshops, coaching, innovatie, strategie, serieus spel. Aardbron ontwerpt, kweekt, groeit en bloeit zakelijk zinnige ecosystemen en bedrijfsmodellen.

Lef? Neem contact op.

Betaal met Arkel

Op 24 november 2009 organiseert de Kamer van Koophandel Midden-Nederland een samenscholing voor alle ZZP-ers van de Vijfheerenlanden.

Wow! Hoe kunnen we een vrijgeldsysteem voor samenlevenskunst van ZZP-ers opzetten voor deze enerverende regio en elkaar betalen met Arkels? Alle meer dan 60 deelnemers krijgen als hart onder de riem onderstaande flyer over Betaal met Arkel, Vrijgeld en het Serieus Gek Geld Spel.

De Vijfheerenlanden—en daarmee de munt—dankt zijn naam aan de heren van Arkel, van Ter Leede, van Hagestein, van Everdingen, en de Van Brederodes van Vianen, die in 1284 gezamenlijk maatregelen namen tegen de wateroverlast vanuit de Geldersche Betuwe.

Lees alle 10 pagina’s van Betaal met Arkel (PDF) of pak de flyer hieronder.

Verzin je eigen munt en muntstelsel en wij maken voor €30 (incl. BTW) jouw eigen versie van Betaal met Arkel. Bijvoorbeeld:

 • Betaal met Reigers in Vianen.
 • Betaal met Keien in Amersfoort.
 • Betaal met Slootjes in Slotervaart.

Betaal-met-Arkel

Samenscholing over alternatieve waardesystemen

thank-you-from-kids

foto ♥ メ infinity (Virtual Hug)

UITVERKOCHT!—Tot onze vreugde is deze gratis samenscholing ‘uitverkocht’. Laat ons weten als je er persé toch bij wilt zijn of als je uitgenodigd wilt worden voor een volgende.

Op 7 december 2009 organiseren Ronald van den Hoff van MINDZ en Martien van Steenbergen van Aardbron bij Seats2Meet in Utrecht een bijeenkomst voor genodigden over Alternatieve Waardesystemen:

Binnen sociale netwerken vindt er veel waardeuitwisseling plaats. Vaak gebeurt dit met gesloten portomonnees. We noemen dat sociaal kapitaal. Op dit moment laat zich dat lastig meten. Daarnaast is er de ‘oude’ economie waar het geldsysteem steeds wankeler wordt. Tijd om na te denken over nieuwe oplossingen, ofwel over een nieuw waardeuitwisselingssysteem.
Tijdens deze middag gaan we niet alleen de discussie aan over nieuwe systemen, maar gaan we ook aan de slag om er daadwerkelijk een op te zetten, zodat deze geimplementeerd kan worden in bijvoorbeeld Mindz.com.
Dit evenement is alleen op uitnodiging. Dus als je uitgenodigd bent kan je je registreren bij Mindz.

Om 14:00 uur trapt Ronald van den Hoff af met zijn visie op Alternatieve Waardesystemen. Geestverruimende middelen worden toegediend door het met ons allen het Serieus Gek Geld Spel te spelen, gefaciliteerd door Martien van Steenbergen.

Na de verfrissende pauze duiken we om 16:00 uur het wereldcafé in met de brandende vragen zoals hieronder beschreven als tafelthema.

wereldcafé met brandende vragen

Hieronder staat een voorstel voor de tafelthema’s op volgorde van prioriteit—vragen die er toe doen en 2×2-vragen. Je wordt aangespoord om het geheel te corrigeren, bij te sturen en aan te vullen. Ventileer vooral ook gegronde bezwaren en nieuwe voorstellen zodat we uiteindelijk zoveel mogelijk instemming hebben over de thema’s.

wereldcafé-praatplaat

beeld Avril Orloff

 • 1 rentmeester per tafel:
  • ‘eigenaar’ van de inhoud;
  • maakt nieuwe gasten in ‘no time’ bekend met de inhoud van de tafel tot op dat moment;
  • doet aan het einde van het wereldcafé verslag van de SMART voorstellen die zijn ontstaan;
 • 3 deelgevers per tafel (dat is inclusief de rentmeester); dat betekent dat met 21 deelgevers er 7 tafelthema’s behandeld kunnen worden
 • 15 minuten per ronde
 • 4 rondes totaal (totaal dus 60 minuten voor het wereldcafé); dit betekent dat elke deelgever zich met maximaal 4 tafelthema’s bezig kan houden;
 • SMART voorstellen door elke rentmeester tussen 17:00 en 18:00 uur worden geplakt op een now how wow-poster
 • borrel en nazinderen

1.000 echte fans

Hoe werven, koesteren en groeien we 1.000 echte fans in 2010? 1.000 echte fans waar we rechtsreeks mee in verbinding staan, die een Google-alarm op de gemeenschap hebben staan, die 100 km rijden voor de volgende samenscholing, die elk bevlogen hun eigen netwerk aansteken. 1.000 echte fans die gemiddeld 1 euro per dag aan je besteden?

Ontwerp een viraal (communicatie)plan dat in 2010 1.000 echte fans verenigt.

Stroomkringen

Hoe voorkomen we dat waarde zich gaat concentreren op enkele plekken waardoor andere plekken droog komen te staan? Anders gezegd, hoe zorgen we ervoor dat het geld blijft stromen? Stroomkringen zijn van levensbelang voor alle levende systemen, ook voor waarde- en ecosystemen.

Ontwerp een aantal stroomkringen binnen de Nederlandse economie, regionaal of nationaal, waarin de kredieten blijven stromen.

Eén miljoen Nederlanders

Verzin manieren waarop we 1 miljoen Nederlanders in 2010 de vrijgeldervaring van hun leven kunnen geven?

Vrijgeld BV

Hoe krijgt Van der Valk het voor elkaar om met veel minder geld veel meer te doen? Hoe verlicht Van der Valk de rentedruk waar jij meer onder lijdt? Hou houdt Van der Valk geld in de knip dat jij in jouw toko nodig hebt voor belastingen en betalingen.

Eén van de 101 motieven van Van der Valk om alle bedrijvigheid tussen het boerenbedrijf en het restaurant binnen het eigen concern te brengen dat het een handige manier is om heel veel geld te besparen. Van der Valk is restaurateur, hotelier, importeur, transporteur, opkoper, boer, adminsitrateur en opleider. In dit eigen interne ecosysteem bespaart Van der Valk al het geld dat anders nodig is voor betalingen in de handelsketen beschikbaar voor andere doeleinden. Bovendien bespaart Van der Valk voortduren de rentekosten over geld dat anders onderweg is tussen de verschillende ondernemingen. Tussen al deze onderdelen circuleert eigen ‘geld’ middels afrekeningen binnen één boekhouding.

Verzin een vergelijkbare fusie of joint venture en bijpassende rechtsvorm tussen voorstanders die baanbrekende innovatieve waardesystemen willen omarmen en de voordelen van Van der Valks bedrijfsmodel voor zich laten werken.

Mindz munt

Hoe ziet de ideale Mindz Munt eruit? Welk waarderings- en reputatiesysteem koestert een duurzame emotionele verbintenis tussen alle ‘Mindzers’? Welke ontwerppatronen spelen daarbij een cruciale rol?

Ontwerp het geld-, waarde- en reputatiesysteem voor de Mindz-gemeenschap.

De Galliërs

Wat maakt dat kleine dorpje in Frankrijk zo sterk dat ze het tegen de Romeinen op durven en kunnen nemen? Welk vurig verlangen verenigt ze? Waardoor staan ze samen sterk en zijn zij ls geheel veel meer dan de som der individuen?

Hoe kunnen wij, als pioniers van nieuwe waardesystemen, onze verschillen overstijgen en onze krachten bundelen zodat we de gewenste impact hebben in de Nederlandse samenleving?

¥€$! Middelen!

Wat hebben we precies nodig als we een aanvullend waardesysteem willen ontwerpen, bouwen en invoeren? Hoe dienen we de wetgeving wijzigen zodat we vrijgeld kunnen implementeren? Hoe maken we het écht en gaan we van praten naar poetsen?

Waar halen de mensen, middelen en finaciering voor de realisatie van aanvullende waardesystemen vandaan en hoe borgen we de continuïteit van het initiatief?

Speculatiegaatje

Wist je dat 98% van alle financiële transacties zich afspelen in de ‘onechte’ economie en maar 2% gebruikt wordt voor het toevoegen van waarde in de echte economie? Waar vinden we de speculanten en investeerders met (beginnende) gewetensbezwaren, die hun kennis, kunde en ervaring op dit gebied in de geest van Robin Hood voor onze samenleving in willen zetten.

Hoe kunnen we in die enorme zak speculatief geld een piepklein gaatje boren dat onze initiatieven financiert?

WzGD?

Wat zou Google doen om aanvullende waardesystemen grootschalig te laten omarmen door de bevolking?

Leuker kunnen we het niet maken?

Hoe kunnen we én een aanvullend waardesysteem grootschalig invoeren én voldoen aan alle wettelijke verplichtingen?

JAM School over Visueel Denken

jamschool-0912-uitnodiging

beeld JAM Visual Thinking

…de wens is de vader van de gedachte. Een aantal nieuwe ideeën en innovaties dienen zich aan.

Hoe geef je jouw idee zo concreet mogelijk vorm zodat de recreatie en verspreiding ervan moeiteloos gaat, en daarmee het enthousiasme ervoor?

Daarom: Weef de kracht van beelden door je taal zodat je ideeën letterlijk tot de verbeelding spreken.

Beelden zijn een uitermate krachtige middelen die soms moeilijk getransformeerd kunnen worden. Tegelijkertijd kan je niets nieuws bereiken zonder daarbij een ondersteunend beeld te creëren (zelfs onbewust). Verbeelding heeft zowel betrekking op het maken van nieuwe beelden als het loslaten van bestaande beelden.

Spreken in beelden, metafoor en idioom is uitermate krachtig, helder, moeiteloos en effectief en blijft goed hangen. beeldspraak wakkert vaak de collectieve geest en het collectieve verlangen naar de zee aan.

Oefen je in het aandachtig en in detail bestuderen van dingen zodat je je bewust wordt van de goudmijn aan beelden die je vanaf je geboorte hebt verzameld zodat je ze makkelijk op kan roepen en ermee kan spelen om zo nieuwe beelden te vormen. begin met het eindresultaat en visualiseer het in een praatplaat.

Kortingscode ‘aardbron’ geeft €100 korting op de toegangsprijs van €495 voor JAM School in Amsterdam op 1 december 2009, georganiseerd door JAM Visual Thinking en met Wouter Boog (JAM Visueel Denken), Jeroen Meijer (JAM Visueel Denken) en Patrick van der Pijl (Business Models, Inc.).

jamschool-0912-programma

beeld JAM Visual Thinking

Innoveer je bedrijfsmodel

jam-brainstorm-post-its

beeld JAM Visual Thinking

Elke dag ontstaan er talloze nieuwe bedrijfsmodellen. Er ontstaan hele nieuwe industrieën en oude industrieën hebben het erg moeilijk. Dat is niet zo vreemd. Het consumentengedrag is 360 graden veranderd, de financiële crisis laat nog steeds zijn sporen na en het internet lijkt alles gratis aan te bieden.

Hoe zit het met jouw business model? Is de houdbaarheidsdatum nog niet overschreden? En hoe zit dat over 2 tot 5 jaar? Wat zijn de sterkten en zwakten? Waar liggen de kansen? Kan je nieuwe modellen bedenken? Wat kun je van anderen leren? Kun je de kansen verzilveren? Hoe past dit binnen je strategie?

Daarom: Vergroot je inzicht inzicht in wat bedrijfsmodellen nu eigenlijk zijn. Maak je bedrijfsmodel inzichtelijk aan de hand van het ”business model canvas”. Leer zo de dynamiek van jouw ecosysteem te begrijpen. Ontwerp bedrijfsmodellen met nauwkeurige instrumenten en technieken. Maak jouw bedrijfsmodel passend binnen het huidige competitieve landschap. Je canvas is je gereedschap je leert technieken om daarmee je huidige bedrijfsmodel te kunnen innoveren.

business-model-generation-front-cover

Registreer je voor ‘Innoveer je business model’ en Patrick van der Pijl en Jelle Bartels ontvangen je op 25 november met open armen in het Lloyd Hotel in Amsterdam.

PICNIC 2009 Money Lab

picnic-2009-vista

Op woensdag 23 september organiseren De Waag Society en Imagine IC tijdens PICNIC 2009 een Money Lab in samenwerking met Aardbron. In het ochtendprogramma presenteren experts de actuele genetwerkte en globale monetaire orde en haar alternatieven. Het ochtendprogramma is open voor alle PICNIC-bezoekers.

Het ochtend- en middagprogramma worden aan elkaar gelijmd door het Serieus Gek Geld Spel.

Tijdens het middagprogramma gaan de handen uit de mouwen om de Bijlmer Euro praktisch in elkaar te knutselen. De Bijlmer Euro onderzoekt en inspireert multi-etnische vertrouwensgemeenschappen door nieuwe en aanvullende monetaire stelsels te introduceren in de superdiverse Amsterdam Bijlmer

We zoeken effectieve en strategische antwoorden op:

 1. Hoe kan RFID-technologie de Bijlmer Euro werkend krijgen?
 2. Hoe dienen eurobiljetten gemerkt te worden om ze te kunnen volgen in gemeenschapswinkels.
 3. Hoe kan de (technologie) van de Bijlmer Euro op een sociaal duurzame manier geïmplementeerd worden?
 4. Hoe krijgen we gemeenschappen en lokale winkels mee in dit project?

Neem deel aan het Money Lab en geef vorm aan nieuwe duurzame vertrouwensgemeenschappen.

sggs-alleen-top-vista

Sprekers

 • Christian Nold—Artiest, ontwerper en onderwijzer, werkend aan nieuwe participatieve modellen voor gemeenschapsrepresentatie.
 • Anthony Citrano—Cultureel Analist, Activist, Entrepreneur, The Cosmic Tap.
 • Oliver Dudok van Heel—Directeur, The Lewes Pound CIC (Community Interest Company)
 • Martien van Steenbergen—Ecosoof en wijze dwaas, Aardbron.
 • Bas Withagen—Back-end Developer, Waag Society.

Wouter Boog from JAM Visual Thinking will create a visual recording of the afternoon workshop that will function as a group memory and ‘praatplaat’.

Case Studies

Money Lab

Het Money Lab is een samenwerkingsverband tussen ImagineIC, Waag Society en PICNIC met bijdragen van Aardbron.

Ben je geïnteresseerd? Stuur dan een bericht aan evelyn [at] imagineic.nl.

PICNIC Labs

PICNIC labs zijn een deel van het wildzoemende PICNIC Festival. Ze brengen internationale denkes en makers in een intens cocreatieproces samen en stuwen het veld voort door op een speelse manier diverse expertises en ervaringen te combineren.

Er zijn labs op het gebied van duurzaamheid, ‘augmented cities’, alternatieve geldsystemen en meer. De labs trappen af met een plenair panel (THINK) en vervolgen met een praktisch gerichte sessie (MAKE; alleen voor genodigden) en presenteren de uitkomsten in de hoofdzaal (PITCH).

Bewegende Beelden Festival 4 april

Landgoed “De Horst”, Driebergen
Landgoed “De Horst”, Driebergen

Draag jij de wereld een warm hart toe? Wil je geïnspireerd worden om een positieve bijdrage te leveren aan je omgeving? Kom dan naar het Bewegende Beelden festival op 4 april en ontdek wat voor schat je kunt vinden. Als een caleidoscoop geeft Bewegende Beelden je steeds een nieuwe kijk op een aantal fundamentele vraagstukken waarmee wij dagelijks geconfronteerd worden. Laat je verleiden om op een andere manier naar de wereld te kijken!

Continue reading “Bewegende Beelden Festival 4 april”

TED 2009—De Grote Onthulling


TED bestaat 25 jaar. En voor $3.750 kan je heerlijk in PalmSprings aanschuiven om samen met 400 andere TEDsters en een keur aan sprekers en artiesten vooruit te kijken. Vol is vol…

En vol zal het waarschijnlijk zijn. Bovendien komt daar ook nog de vliegtrip en hotel bij. Maar niet getreurd, TED NL, initiatief van Jasper van Impelen, organiseert samen met Seats2Meet en Mindz TED Café.

Van 4 t/m 7 februari kan je de simulcast van TED 2009 live meemaken in Utrecht bij Seats2Meet. En nog gratis ook. Wel voor late vogels, want het begint ‘s avonds en loopt door tot 04:00 uur in de morgen vanwege het tijdsverschil…

Lees meer, schrijf je in voor het TED Café en dompel je onder in TED 2009

Wetenschap bewijst bestaan van God

Amit Goswami—Kwantum Activist

Sommige Rimpels in het Water kaatsen tegen de oever of een ander obstakel en genereren als zo weer nieuwe Rimpels in het Water. Zo ook de reactie van Liesbeth Bakker van Bliz Events die mij attendeerde op het feit dat Amit Goswami op 23 januari in Maarssen een lezing geeft met de titel:

Science proves God exists – and then what?Amit Goswami
23 januari, 20:00–23:00 uur, Pim Jacobs Theater, Maarssen

Ik ben al jaren fan van Goswami. Goswami noemt zich kwantum activist en is daarmee een lekkere dwarsligger en dat spreekt mij als wijze dwaas wel aan. Volgens Goswami ontstaat bewustzijn niet uit materie en mensen, maar is het net andersom: bewustzijn is de basis, en van daar uit ontstaat materie.

Niet verwonderlijk omdat Goswami al sinds jaar en dag bezig is met kwantumfysica en spiritualiteit. ‘Consciousness matters’ kan je dus letterlijk nemen. Bewustzijn materialiseert. Het observator effect uit de kwantumfysica in optima forma.

Goswami is Goswami niet als hij niet nog een stap verder gaat en wetenschappelijk bewijs levert voor het bestaan van God.

Durf jij de confrontatie aan? Schrijf je dan in. Wil je meer weten? Dompel je dan onder in Scientific Proof of the Existence of God.

John Cleese over creativiteit

John Cleese over het bovenbewustzijn.
John Cleese over het bovenbewustzijn.

John Cleese hield een prachtige keynote tijdens het Creativity World Forum 2008.

Je hele educatie krijg je nooit een compliment over je creativiteit. Daar kan je behoorlijk door afstompen. Sir Ken Robinson onderstreept dat ook nog eens fijntjes in vermoorden scholen creativiteit?.

Heb je een probleem? slaap er een nachtje over. De volgende ochtend heb je een oplossing.

Stel je hebt een tijd gezwoegd op een mooi stuk proza en je raakt een poosje later je origineel kwijt. Herschrijf het vanuit je geheugen. De nieuwe versie schrijf je sneller en is vaak beter dan het origineel.

In beide gevallen werkt je bovenbewustzijn gewoon verder met je materiaal. Ik noem het maar bovenbewustzijn in plaats van onderbewustzijn vanwege het wonderbaarlijke creatieve vermogen ervan.

Een paar gouden tips van John Cleese:

 1. Weet hoe je als kind moet spelen. Raak volledig geabsorbeerd in je probleem voor zijn eigen bestwil. Verlies je besef van tijd (heeft veel raakvlakken met het zielsprofiel—je verliest makkelijk de tijd zodra je jouw talenten en passies botviert). Johan Huizinga‘s “Homo ludens” betekent niet voor niets “de spelende mens”.
 2. blijf stromen—Ben je eenmaal “in flow”, onderbreek die dan niet.
 3. Verlies je angst om het probleem op te moeten lossen. Onderzoek het probleem en laat het vervolgens los. Geef zo (je bovenbewustzijn) de tijd en kans om met nieuwe ideeën te komen. Geniet van de toename in creativiteit.
 4. Neem je beslissingen op het moment dat het nodig is, en geen seconde vroeger. Door te wachten krijg je betere ideeën en kan je dus betere keuzes maken.

Snel: denk aan een dier uit China met vijf letters en met een ‘P’ als eerste letter. “Panda”. Nou, waar kwam dat vandaan? Weet je dat? Waarschijnlijk kan je niet (rationeel) verklaren waar dat woord ineens vandaan kwam. Zo weet je ook niet waar je ideeën vandaan komen. Ze komen uit je bovenbewustzijn. Cleese noemt dit ook het intelligente onderbewustzijn.

Als je een vragenlijst moet beantwoorden, bijvoorbeeld tijdens een toets, lees dan eerst alle vragen vóórdat je met het beantwoorden van de eerste vraag begint.

Cleese refereert naar het boek Hare Brain, Tortoise MindWhy Intelligence Increases When You Think Less van Guy Claxton. Haasbrein, Schildpadbreid—Waarom intelligentie toeneemt wanneer je minder denkt. Stap uit je linker hersenhelft (haasbrein: ratio). Verlies de controle en stap in je schildpadbrein.

Wanneer Edison creatieve ideeën wilde krijgen verzonk hij, zittend in een stoel, in een dromerige toestand. Om te voorkomen dat hij in slaap zou vallen nam hij een handvol munten en hield die boven een metalen schaal zodat als hij in slaap viel de munten in de schaal vielen en hem weer wekten.

Jíj hebt geen idee. Het idee heeft jóu.

Jouw stemming beïnvloedt jouw manier van denken. Voor het ontvangen van creatieve ideeën dien je dus in de juiste stemming te zijn. Maak daarvoor een ‘schildpadbel’—een oase—door grenzen te creëren:

 1. In de ruimte—zonder je af van het normale leven op een plek waar je je prettig voelt.
 2. In de tijd—geef jezelf een start- en stoptijd en laat je omgeving weten niet gestoord te willen worden in die periode.

Voel je vrij in een toestand van meditatie te komen en onderneem actie op je ideeën. Wees geïnteresseerd in je ideeën, zowel ‘goede’ als ‘slechte’ als ‘briljante’ als ‘middelmatige’ ideeën. Je ontvangt ze niet voor niets. Laat je haasbrein een poosje met rust. Sta het idee toe zichzelf uit te drukken.

Het verschil in ccreativiteit bij IBM en Scotch (je weet wel, van de Post-It™):

 • IBM weet wat er gaande is, en het is niet veel;
 • Scotch weet niet wat er gaande is, en het is ongelooflijk veel.

Angst, onzekerheid en twijfel hinderen creativiteit. Edward de Bono on lateral thinking: “If you are in a hole, digging, get out of it and start a new one.”.

Creativity World Forum 2008

Creativity World Forum 2008
Creativity World Forum 2008

In De Lotto Arena van Antwerpen vond 19 en 20 november het Creativity World Forum plaats. Keynotes werden verzorgd door:

 • John “Month Python” Cleese—over creativiteit;
 • Alex Steffen—over boeiende technologische duurzame ontwikkelingen;
 • Jef “Red Monkeys” Staes—over innovatie, verandering en visie;
 • Theo “Strandbeest” Janssen—over computers van PVC-buizen;
 • Martin “Man bijt hond” Heylen—over actief (f)luisteren;
 • Steve “Apple” Wozniak—die gewoon zijn biografie voorlas;
 • Tom “IDEO” Kelly—over De Tien Gezichten van Innovatie;
 • Dan “Made to Stick” Heat;
 • Chris “Long Tail” Anderson—over gratis als bedrijfsmodel.

Daarnaast een hele riedel pecha kuchas. Sommigen hadden meer de smaak van een commercial, terwijl anderen je weer raakten. De pecha kucha die mij het meeste raakte was die van Arnoud Raskin van Streetwize waarin de tiener Junieth Mericelda Machao Juarez in haar zeer moeilijke omstandiggeden het al over leiderschap heeft en ook die talenten uitstraalt in de tweede helft van de video:

 • Wees altijd positief;
 • Ga door tot het einde—altijd opnieuw blijven proberen, totdat je het hebt gevonden;
 • Kijk vooruit—heb visie en begin met het einde in gedachten;
 • Maak voortgang;
 • Zeg: “Ja, ik kan…”, “Ja, ik zal…”, “Ja, ik ga…”;

Hoezo innoveren met minder middelen, toegenomen druk in een voortdurend veranderende wereld van diversiteit…

En dan was er nog Devon Reid van new shoes today. Devon had de lef om voor een publiek van 1.500 mensen een ‘off-topic’ zoals poëzie centraal te stellen. Wat me bijzonder raakte en roerde waren:

 • “Love what you love so it can love you back”.
 • “Unfold your seed”.
 • “Word verliefd op je zelf ”.
 • “Deel je zelf me jou”.
 • “Ga je eigen innovatiekamers binnen”.
 • “Omarm het niet-weten”.
 • “Maak contact met dat wat je liefhebt”.

Dank je wel, Devon, voor je durf en echtheid.

Voor alle details, zie Martien’s Notes (PDF van 1,5 MB).

Chris Anderson over gratis als bedrijfsmodel

Chris Anderson tijdens Creativity World Forum 2008 over De toekomst van gratis.

 • Er zijn steeds meer tv-kanalen, maar minder top 10 shows.
 • Elke zoekactie in Google snijdt het Internet op jouw behoeften toe.
 • Drie zaken worden (virtueel) gratis en daarom een goede basis om op verkwisting ervan te anticiperen, bijvoorbeeld in je bedrijfsmodel:
  1. Verkwist rekenkracht—Decennia geleden zei men al “verkwist transistoren”. Weinigen wisten hoe. Alan Kay was een van de eerste die wist hoe en ontwierp de grafische gebruikersinterfaces (Xerox, Apple).
  2. Verkwist geheugenruimte—Geheugenruimte (vluchtige, zoals RAM, en permanente zoals een harde schijf of SSD (Solid State Disk) wordt sneller goedkoper dan rekenkracht). Als IT Beheer aan je vraagt om wat oude e-mail en bestanden te verwijderen om schijfruimte te maken verkwisten ze onze tijd om ruimte te maken. Het moet andersom.
  3. Verkwist bandbreedte—Bandbreedte verdubbelt elk jaar in capaciteit.

De 20e eeuw gaat over atomen, de 21e eeuw gaat over bits.

Het Internet heeft een petrischaal voor ons aller zelfexpressie—het topniveau van Maslov’s behoeftenpiramide.

Alles neigt naar gratis. Concurreer met nul of wordt nul.

Tijd, geld en reputatie is nog steeds schaars—alhoewel de invoering van ‘gratis’ eco-geld mog slechts een kwestie van tijd is.

Mensen betalen nog steeds graag voor:

 • aandacht;
 • het besparen van tijd;
 • het verlagen van risico’s;
 • status;
 • dingen waar ze van houden; en
 • dingen als je ze speciaal voor ze maakt.

Serieus Gek Geld Spel tijdens Agile Holland

Tijdens de Agile Holland Herfst 2008, de eerste conferentie van deze gemeenschap, hebben we met ongeveer 50 mensen het Serieus Gek Geld Spel gespeeld.

Als introductie zette het verhaal uit Het geld van de toekomst van Bernard Lietaer over Het elfde schijfje—over de verstorende werking van rente op schulden—de toon.

Flitsretro

Willem van den Ende en Nicole Belilos verzorgden aan het eind van de dag een ‘flitsretrospectie’ met de volgende ‘goed-beter-puzzel’:
Flitsretro van het Serieus Gek Geld Spel tijdens Agile Holland Herfst 2008

Goed:

 • Leuke interactie.
 • Goed voor het netwerken.
 • Veel contact met anderen.
 • Het spel zelf.
 • Intrigerend.
 • Inzicht in geld, waarde en rente.
 • Leren om op een andere manier over “geld” na te denken.
 • Op een andere manker kijken.
 • Leuk spel.

Lering:

 • Wat leer ik hier niet?

Beter:

 • Verdeel na introductie over de dag.
 • Grafiek groter.
 • Schuine lijnen in grafiek te klein, verwarrend.
 • Grotere lijnen op papier.
 • “Omzet” bij de x-as zetten.
 • Trade functie.
 • Illustraties bij spelintroductie.
 • Rollenspel als voorbeeld.
 • Leidt eerst het publiek door een compleet voorbeeld van 1 of 2 transacties.
 • Minder uitleg, meer voordoen.
 • Bij introductie een concreet voorbeeld uitwerken.
 • Voordoen, samendoen, zelf doen.
 • Gameplay ontbreekt nog.
 • Uitleg en betekenis mag meer handen en voeten.
 • Meer tijd voor de lessen die je uit het spel kunt trekken.
 • Koppeling met Agile Development duidelijker leggen.
 • Misschien iets realistischer als je geen onbeperkte voorraad hebt.
 • Onbeperkte voorraden voelt niet handig.
 • Goederen schaars maken—het is nu te makkelijk om te verkopen en te verdienen.

Puzzels:

 • Wat is de link met Agile?
 • Wat zijn het (leer)doelen, en is de zin van het geheel? (10x)
 • Waarom heb ik dit gedaan?
 • Geen duidelijke les geleerd over “echt” geld versus “gek” geld.
 • Minder transacties.
 • Eenvoudiger maken.
 • Mag je met de zelfde handelen na iemand er tussendoor te hebben gehad? Ja.
 • Interessant, maar wat heb ik er precies aan?
 • Wat is “goed” en “slecht”?
 • Welke uitkomst is volgens de agile principles?
 • Welk gevoel moet ik hier nu aan overhouden?
 • Doel van het spel duidelijker en explicieter.
 • Hoe werkt het nou? Zero-sum?

Met dank aan Willem en Nicole voor deze flitsretro aan het eind. En alle deelnemers van het spel, Michael Franken en Marc Evers voor de gelegenheid. Kortom, iedereen die er energie in en aandacht aan heeft besteed.

Innovatie in ontwikkelingssamenwerking

Schrijf je in voor de STRO Conferentie “Innovatie in ontwikkelingssamenwerking”, vrijdag 14 november van 10:00–17:00, Congrescentrum ‘De Eenhoorn’, Amersfoort.

De wereldwijde geldcrisis toont overduidelijk de noodzaak tot innovaties, met name op het gebied van de organisatie van wereldhandel middels het geldsysteem. Tot nu toe waren het de armste landen die het meest leden onder het geldsysteem waarvoor in 1944 gekozen is. Nu merken ook rijke landen hoe een speculatief geldsysteem ontwikkeling kan blokkeren of zelfs terugdraaien.

Continue reading “Innovatie in ontwikkelingssamenwerking”

Vitamine Creativiteit

Nieuwe Dimensies organiseert alweer een boeiend seminar, nu over de spiritualiteit en creativiteit die ten grondslag ligt aan de successen van Apple, Google, Starbucks, TomTom, IKEA, Yahoo, Linux. Ja, de hele onstuimige ontwikkeling van het Internet en het Web is één grote stortvloed van co-creativiteit. Slechts 2% aan creativiteit is de noodzakelijke voorwaarde voor innovatiekracht. De rest is logica en patronen.

Hans Peter Roel, Jeff Gaspersz, Manu de Bruyn en Kees van Zijtveld dagen je op 10 juni uit om een doorbraak in creatief denken te realiseren. Meer informatie vinden en inschrijven kan via http://www.nieuwedimensies.nl/EML/SpiritualiteitEnCreativiteit.html

De meeste slimme mensen werken natuurlijk niet voor jouw organisatie, ook al wens je dat jezelf wel toe. Hoe prachtig is het als je juist de gebundelde creativiteit van anderen in kunt zetten. Co-creatie en open source zijn daarbij de succespraktijken en vormen twee van de sleutels van de Doorbraakversneller. Doorbreken en hiepergroei kun je leren.

Leer Doorbreken in 7 stappen

De Ziel van Leiderschap

Een prachtige dag in een redelijk zonnig Almere met Deepak Chopra. En ja, hij heeft in de ochtend de hele werking van het Universum helder uit de doeken gedaan. Einstein, kwantumfysika, de wet van de aantrekkingskracht, de ziel, het bewustzijn. Ook de video van Jill Bolte Taylor werd ‘s middags integraal getoond.

Veel dank aan Kees en Arthur van Zijtveld & Team van Nieuwe Dimensies voor het chaorganiseren van deze waardevolle dag.

Hieronder mijn aantekeningen, waarvan uitgewerkt:

Martien’s aantekeningen van The Soul of Leadership (pdf)

Deepak Chopra in Almere op 16 april

Almere heeft een mooie dag op 16 april in haar schouwburg wanneer Deepak Chopra voor een lange, intensieve en bruisende dag over De Ziel van Leiderschap zorgt. De belangstelling voor spiritualiteit en leiderschap en business spiritualiteit neemt hand over hand toe. Dat is een mooie ontwikkeling want het helpt met de realisatie van wat ik maar zakelijke zingeving noem.

Een leider die zich bewust is als de symbolische ziel van een gemeenschap katalyseert haar naar groei, bloei en wasdom. Zo’n—letterlijk begeesterd—leider omarmt chaorde en weet onder die chaorde de spirituele structuur.

Tijd bestaat niet” zegt Chopra in een van zijn vlogs; er bestaat alleen maar eeuwigheid. De tijdillusie wordt gebroken zodra we de barrière van ons ego breken. Bewijs: bij echte liefde (als werkwoord) verlies je het besef van tijd volledig en ervaar je volledige eenheid. Zijn vlog van onlangs met als titel “God is een werkwoord” resoneert hier ook behoorlijk mee.

Ook Chopra’s oproep voor het bewijzen voor het bestaan van de ziel middels wetenschappelijke experimenten en zijn “CAT scan of the Global Brain” en zijn onlangs verschenen “The Third Jesus” intrigeren me.

Het feit dat Deepak Chopra in Nederland dringt zelfs—en dat verwondert mij niets—door tot de Lotusvijver van OHM. Ik ben zeer benieuwd of Chopra naast de ziel van leiderschap deze punten ook raakt op woensdag 16 april in Almere en kijk uit naar deze dag.

Inschrijven is nog steeds mogelijk via http://www.deepakkomtnaarnederland.nl/. Daar vind je alle informatie over dit evenement van Nieuwe Dimensies.