Direct, immediate exchange

According to the Governor of the Bank of England:

“There is no reason products and services could not be swapped directly by consumers and producers through a system of direct exchange – essentially a massive barter economy. All it requires is some commonly used unit of account and adequate computing power to make sure all transactions could be settled immediately. People would pay each other electronically, without the payment being routed through anything that we would currently recognize as a bank. Central banks in their present form would no longer exist – nor would money.”

—Mervyn King – Governor of the Bank of England

Yet another proponent of Money as the Instrument of Mass Healing and the three steps to Vrijgeld.

Banken Bonus Battle

Dan Roam doet het rookgordijn dat de superrijken hebben opgetrokken—Miljardairs 50 procent rijker in 2009—glashelder uit de doeken.


A couple weeks ago Dan Roam met with potential clients at an investment bank in New York. President Obama had just announced that he was going to levy a $120 billion fee on Wall Street Banks to recoup money lost in the initial $700 billion TARP bailout.

The bankers were understandably upset. After all, they’d already paid back their share of TARP, but now they were being told they’d have to pay back money that had been paid to OTHER organizations. Huh? Dan admits that angry as he was about the crazy Wall Street bonuses he was hearing about, that still didn’t make a lot of sense.

We taxpayers bailed out the banks, but the banks paid back everything they’d been loaned, plus interest. So why the lingering anger from DC?

Then Dan drew the pictures and (as always) when we stop talking and start looking, things have a tendency to become real clear real fast. See the full story in this clip Dan recorded for BNET / CBS Interactive…

Source: The Bonus Battle (Or: How to make the world mad at you without really trying.)


Open letter to Dan Roam

Dear Dan,

I like your Bonus Battle so much that I’ve reblogged it here.

At the same time I challenge you to open this smoke curtain played out by the plutocracy using banks and government as expendible pawns.

What do you see when you look at World Billionaires Grew 50% Richer In 2009? What image emerges then? What video makes that?

Please Dan, you’re an expert in making complex things and their impact understandable and accessible. Do mankind and planet Earth a pleasure and create another video on what really goes on behind the (smoke) curtains.

Dan, beware of tunnel vision.

Succes en plezier,

Martien van Steenbergen.


Thanks to Anthony Michgels (see below) for bringing my attention to World Billionaires Grew 50% Richer In 2009.

Vrijwillig belasting betalen

foto © Peter Rigaud

Sanne Bruijne van new shoes today tipte het interview met Peter Sloterdijk in VPRO’s Tegenlicht: Waar is Woede?.

Vooral het vrij en willig betalen van belasting is een interessante radicale en veelbelovende omkering van ons huidige stelsel.

Belasting dient eigenlijk verlichting te heten omdat het ons leven plezieriger, lichter en moeitelozer maakt. Helemaal als we het vrij en willig schenken aan de overheid om er zinnige dingen voor de gemeenschap mee te doen. Van ikonomie naar wijconomie.


Grote Globale Metabool

Het gaat hier om een echte kloof in inzicht. We weten niet dat we het niet weten. [dus helpt zoiets als het Serieus Gek Geld Spel om deze kloof te dichten].

Toorn is altijd dan productief wanneer er een eenduidig te identificeren schuldige aan te wijzen is die op geen enkele andere manier uit zijn positie verdrongen kan worden. In de huidige situatie is niet duidelijk wie er door de collectieve toorn uit zijn functie verdrongen kan worden.

Wij mensen leven veel te langzaam voor het grote globale metabolische systeem. Dat systeem wil eigenlijk dat we elke maand alle lampen vervangen, elk jaar een nieuwe auto nemen, elk half jaar een nieuwe TV, elk kwartaal een nieuwe computer. Twee maanden op vakantie in plaats van drie weken. De ‘Grote Globale Metabool’ wordt nog gelukkiger als we nog meer zouden verspillen en verkwisten.

Obama’s “Yes We Can” was in 2008 het Amerikaanse antwoord op de Europese vraag naar revolutie.

Europa is een oud en gedeprimeerd continent. Daarom hebben wij geen charismatische leider zoals Obama.

De zittende orde weet dat ze teveel te verliezen hebben en zullen daarom geen revolutie starten.

De typische revolutionaire constellatie zijn de aanhangers van een ambitieuze middenlaag, meestal de intellectuele leiders, tegenover een groep ontevredenen die het gevoel hebben niets te verliezen te hebben.

Zijn mensen nog wel in staat om zich iets buiten deze, nu globale crisis voor te stellen? Kunnen ze nog ontsnappen? Waar is hier de nooduitgang?

De vraag naar de nooduitgang heeft weinig zin. Met ons systeem van commercieel vastgoed die een prettige welvaart gebracht heeft maakt de vraag zinloos.

Vrijwillige belasting

We lijden aan luxepessimisme en luxe-oppositie.

Europa lijdt eraan dat er te weinig jonge mensen met frisse nieuwe ideeën hebben.

Veel woede en toorn doordat m.n. jonge mannen tot het inzicht komen dat ze de levensstandaard van hun ouders niet kunnen herhalen (denken ze). Ze kunnen er niet meer vanuit gaan dat de volgende generatie het beter zal hebben dan de huidige.

Deze toorn is wel voelbaar maar niet bundelbaar. De enige adequate uiting van deze toorn is de wil voor een goede politieke of beroepsmatige carrière. Jongeren zijn beter af indien ze hun toorn in ambitie transformeren en niet in politiek activisme.

Een transnationale beweging is noodzakelijk omdat de problematiek boven het nationale niveau uitstijgt. Je kan het niet meer lokaal (binnen je eigen afdeling) oplossen.

De huidige informatie en netwerktechnologie maakt het mogelijk om deze woede om te zetten in constructieve energie.

Stel je voor dat alle belastinginningen niet door dwang maar vrijwillig worden ingenomen (verzameld). Dat zal het gemeenschappelijke leven radicaal veranderen.

Wanneer we van belastingdwang overgaan op het geschenk voor de gemeenschap. Dat is een soort idealistische herprogrammering van de gemeenschap. Daarbij worden precies dezelfde bedragen betaald, ze worden echter niet meer afgedwongen maar vrijwillig.

Dan zullen de schenkers zich volkomen interesseren wat er met hun geld gebeurt. Daardoor zal een veel intensievere sociale coherentie (samenhang) ontstaan omdat de schenkers hun geld begeleiden tot aan het punt van allocatie (besteding), daar waar het werkelijk gebruikt wordt.

Zo worden ook sponsoren gezien. Die bereiken veel meer met minder geld als de staat voor dat doel gebruiken zou wonderbaarlijke dingen. Zodra het geld privé uitgegeven wordt neemt de productiviteit/effectiviteit minstens vijfvoudig toe.

Wanneer je het geld aan de staat geeft en zegt, doe er wat mee, dan kunnen ze het net zo goed in de zee gooien. Van elke vijf euro die je aan de staat geeft komt er één of twee zinvol besteed aan. De rest wordt in op de reis daar naar toe verkwist.

Saoedi Arabië werk zo. Al het geld voor weduwen en wezen komt zo bij elkaar.

Klopt. Die cultuur is niet gebaseerd op miserabiliteit zoals bij ons maar op trots. De trotse mens wil niet dat de staat hem iets afneemt maar wil liever de staat iets geven, of toestaan dat de staat iets neemt.

Diabolisch Experiment

Dat zou een wonderschoon experiment zijn.

Dit voorstel zelf heeft een diabolische component. De mensen denken dan automatisch “Dan geven we lekker niets meer.” Ze begrijpen de grap van het voorstel niet op het ogenblik dat het vrijwillig wordt… Het kan zijn dat er de eerste keer een deflatie optreedt omdat de mensen veel minder geven. Maar dan schrikken ze van omdat ze erkennen dat ze gulzig en gierig zijn en ze zich in een laag spel hebben laten engageren. Namelijk in het grijp- en graaispel.

In de moraalpsychologie is deze grijp- en graaicultuur echter alleen de onderste laag. Zodra mensen iets welvarender zijn verandert de sociaalpsychologische structuur en de tymotische kwaliteiten, de trots gaat tegenover de gierigheid aan de leiding.

Dat kunnen wij ons niet voorstellen. Wij geloven allemaal dat onze buren ook gierige varkens zijn en vooral dat de buren niet zullen betalen. Mischien betalen de buren nog wel, maar hún buren niet meer.

Wat ze niet weten is dat die sociaalpsychologische verandering een sportieve wedstrijd tussen trotse mensen start vanwege het verlangen om als gevende, schenkende mens erkend te worden.

Gierige zwijnen

Wij zijn eigenlijk allemaal door de staat in de positie van gierige zwijnen geduwt die je met de fiscus en de wet de helft van je inkomen afneemt omdat ze geloven dat we ze niet uit onszelf willen geven. Dat is het onderscheidende punt.

Je moet alleen één ding niet vergeten. In 2008 hebben private filantropische instituten in de USA 310 miljard dollar aan giften verzameld. Dat is net zoveel als de Duitse federale begroting. En niemand heeft ze daartoe gedwongen, maar de cultuur als geheel heeft ze zodanig gestructureerd dat ze dit gedrag ondersteunt en de mensen ‘bevleugeld’ (bevlogen, begeesterd) in deze verhouding. Natuurlijk is daar ook een bepaald belanstingstelsel en allerlei andere zaken helpen daarmee, maar zoiets kun je bij ons ook doen.

In Duistland is het precies 1% van deze som. Wij hebben 4 miljard euro in 2008 aan private liefdadigheid of cultuursponsoring samengebracht. Aan de ene kant is dat een mooi bedrag, aan de andere kant is het, als men dat vergelijkt met wat sociaalpsychologisch mogelijk is en de rijkdom van de gemeenschap, tegelijkertijd ook een blamage.

Flow money

Compound positive interest is a system wide exponential pump that increasingly flushes money from the poor to the rich. It compells us to grow beyond sense. It results in Obsessive Compulsary Growth Disorder, if you will.

This can be proven by mathematics, simulation and experience (as we all feel right now).

Don’t get me wrong, development, unfolding, and evolving is good. But only asymptotic s-curved growth, not only exponential unlimited growth. Just take a look at the impossible hamster.

If you want to destroy a community, introduce a monetary system where money can be owned (hoarded and ‘saved’) and with compound positive interest. Introduce it in such a way, that people are willing and able, eager even, to play this system. Mankind has succeeded in that.

Our current monetary system is like a cancer with metastasis into the smallest corners of our system. It cannot be treated. No irradiation, and no cutting will help. In fact, it will only fuel its self-destruction. Future monetary crises and crashes will happen more frequent, faster and will be deeper. The worst has yet to come, Schopenhauer would say.

Compound positive interest also makes each and everyone extremely short-sighted. The economy at large warps itself into short-term profits and utter efficiency. Exact the opposite of sustainability, durability and long-term wealth and richness—in the non-financial meaning.

It’s extreme focus on efficiency makes the system as a whole brittle and oversensitive, allergic even to small changes. Flourishing systems have their dynamic balance somewhere in the middle between chaos and order—chaordic—with a slight preference for the chaotic side. Chaos is creativity searching for order. Likewise, order (efficiency) is destructivity searching for chaos. The sweet spot is an area (not a point) in the middle, nudged slightly towards chaos.

This short-sightedness is due to the economist’s Net Present Value calculations. Suppose you invest €1,000 to obtain an annual revenue of €100 during a period of 15 years, so €1,500 in total. You may think that this results in a profit of €500…

An economist however will tell you that €100 in a year will be worth €91 now (with an interest rate of 10%). The €100 in year 2 will be worth €83 now and €75 in year 3 , and so forth. The €100 in year 15 is worth a meager €24 now. All in all, in 15 years, the total Net Present Value of the revenue will be €761, resulting in a loss of €239. In other words, not a profitable investment—the red line in the graph below.

This affects our behaviour to short-term financial gains and an obsessive compulsive focus on efficiency and profit. Combined with the interest pump from poor to rich, this leads to a structurally instable and brittle system.

Enter ‘flow money’

Flow money—a.k.a. ‘demurrage’ or liquidity tax—is, technically, a negative compound interest. Using exactly the same calculations and formulas as our economist did in the previous example and with an interest of –10%, the first €100 is worth €111 now, the 2nd €123 and the 15th €486, adding up to a total of €3,857 and a profit of €2,857! Break even is during year 7. The green line in the graph above.

Together with the effect that your balance trickles away (into a larger commons fund), this affects our behaviour in such a way that we will:

 1. tend to spend our money sooner rather than later since our buying power now is greater than later, resulting in a lot of employment opportunities, no more unemployed; and we’ll chop the forest later rather than now, since we don’t want the money now as it will seep away;
 2. prefer sustainable, durable, resilient and long-term projects over short-term ones; it gives all of us vision; we can see clearly now;
 3. close the gap between the rich and the poor; in fact there are only wealthy people and some very wealthy people; and our planet replenishes itself too.

If we can also get rid of the capacity to ‘own’ or hoard money, and we only use money for payment and measuring products and services, than no one is poor. Better still, everyone is rich.

Use money just like we use centimeters. We’re never short of centimers (or inches or lightyears for that matter). Everyone is as wealthy as their activity in the community, small and large.

A fully digital giral value system with flow money combined with a dynamic trustspace comes to a neigbourhood near you soon.

Trustspace

Imagine a monetary system where the amount of money you own does not matter anymore, since it is of no value to own money; you can’t even own it, just like it does not make sense to own centimeters, inches or Volts. Mutual credit systems are like this. A mutual credit system track of and shows you your current promises towards the community or vice versa.

What does matter in a mutual credit system is the number of times you touched zero when trading (either or not changing sign), since at precisely that moment you have contributed to the community the exact value as the community contributed to you. You are in balance with your environment—that serves you so good and abundantly.

Every time you touch zero, your ‘trustspace’ increases, since you just proved to balance your consumption with your contribution.

To avoid kartels and free riding, the trustspace is parameterized by your turnover until now, a damping factor and a connectivity index derived from the relative number of others you traded with. Just like with flow money, your trustspace diminishes, decays, over time. So you need to stay active and add value to your environment to keep up your trustspace.

The trustspace are the ‘credit’ and ‘debit’ limits for safe trade. Of course, if you like risk, you can go beyond someone’s trustspace, but you know that you risk losing your extra investment.

It’s just like scaling up micro credit to meso and macro credit. With our current technology level, it is a piece of cake to implement a global digital giral spreadsheet system—which is all we need; mind-boggling cheaper than all these expensive banks and their emplyoees who don’t even understand their own products anymore.

This non-monetary but value-based balance is essential on all scales as well. Just as the individual needs to balance receiving and giving to the community, the import and export of countries should enjoy a dynamic (chaordic) balance.

Overshooting in either direction or not touching zero for longer time destroys your credibility als a good citizen or global player. Too much import increases your ‘debt’ or promise to other countries, your promise to do something back. Too much export hoards employabilty, depriving other countries from adding value and wealth to the world at large.

The balance and trustspace are similar to energy economics.

In short, let:

 1. trustspace = credit limitdebit limit;
 2. trustspace = spending space + saving space;
 3. zero touch be the number of times you’ve changed the sign of your balance: if sign(current balance) ≠ sign(previous balance): + → 0, + → –, – → 0, – → +, + → – or – → +;
 4. trade diversity be the number of unique legal entities you have traded with;
 5. average turnover be the total value of net profit – gross profits divided by time—a synonym for average revenue (or in certain contexts, sales).

From 1) and 2) follows that:

 • credit limitdebit limit = spending space + saving space.

While trustspace is calculated as:

 • trustspace = damping factor × zero touch × average turnover × trade diversity.

Mutual Credit

Money is created at the moment of transaction, and not by some central authority. When Mary buys something from John for 100, Mary’s balance goes down 100, and John’s goes up 100. In this system, it is okay to be ‘in debt’. In fact, everyone starts at zero, thus the very first transaction, of 100 say, implies that one will end up at –100 while the other ends up at +100.

Dynamic Trustspace—Just like with microcredits, you get the growing benefit of the doubt. It’s okay to have an outstanding promise to the community or society (be ‘in debt’), but within limits. These limits, plus and minus, are your trustspace. If you are a good citizin and compensate your debt by prviding a service to someone else, your debt will be lessened, and you might even flip to the positive side of the balance, thereby showing your trustworthiness.

In fact, balance is key here. The most important thing. Your trustspace grows when you touch or cross zero. Your turnover is a measure of your activity, hence your trustspace can grow as a fraction of your turnover. For example, if your turnover is 1,000 and your trustspace is 20, and as you touch zero, your new trustspace grows to 22, say.

Since trustspace includes the average turnover over time, it decreases if you sit idle for too long. In other words, you trustspace keeps fresh and fit as you continue to add value and trade.

You may even consider that when a shrinking trustspace becomes less than credit limitdebit limit, the excess is trimmed off to a commons fund and your new limits are set to the current trustspace. So when you are inactive for too long, you’ve left the system, say, you’re effectively ‘squeezed out’ of the system, relasing any debit to the commons. If your balance was in debit, though, the commons fund needs to repair your promises by ‘funding’ your debt. It is a loss brone by the community at large. You, of course, lose your trustworthiness and credibility.

Question: How do you elegantly avoid or choke when two malafid friends agree to pump up their trustspace by a large number of fast transactions between the two and at maximum trustspace.

Just like an engine that runs smoothly when stationary, but as soon as you push down tha gas throttle, it chokes, even turns off.

My quest is to find:

 • the extremely elegant formulas that take any financial transaction log and calculate the trustspace within which a player can safely trade;
 • how to connect two ecowebs that have so far been developing independently and suddenly touch;
 • design an immune system that keeps the system as a whole healthy, even when (severely) attacked;
 • the distributed, decentralized, peer-to-peer layers of software, infrastructure and humanstructure that make it feasable and completely self-everything (organizing, healing, supporting, etc.); and
 • the way to have a holarchy emerge that use a cascade of flow money for ever larger commons activities, up to the global level, while embellishing local wealth and unfolding.