Deepak Chopra in Nederland

Voor €595,— kan je op [http://www.deepakkomtnaarnederland.nl/ 18 april in Almere naar Deepak Chopra] en je onderdompelen in:
:”’The Soul of Leadership”’

Een evenement georganiseerd door [http://www.nieuwedimensies.nl/ Nieuwe Dimensies]. Prachtig.

Jammer dat het niet gaat over quantum physics of over [[The Science Delusion?]] of over [[Einstein’s God, or The Hopes for Secular Spirituality]] of over [[A CAT-Scan of the Global Brain]] of over [[Shift in action]] of over [[Richard Dawkins digging his own grave]] of over [[The “Soul Hypothesis”]].

[http://deepakchopra.com/ Bezoek Deepak Chopra’s website].

Wu wei—kompas en planning

Jaja, zit ik de film “[http://movies.nytimes.com/movie/131172/Little-Buddha/overview Little Buddha]” te kijken die Esther meenam van Freek Bakker (haar docent voor Hindoeïsme en Boeddhisme), hoorde Siddhartha een muzikant op een voorbijvarende boot zeggen:

:”’Span de snaar te sterk, en hij knapt.”’
:”’Span de snaar te slap en je er kan geen muziek mee maken.”’

En [http://nl.wikipedia.org/wiki/Siddhartha Siddhartha] krijgt zijn ingeving: de weg naar de ”’verlichting is de middenweg”’. Niet die van de extremen.

Ja ja. Dus helemaal loslaten en alleen reageren op (betekenisvolle) impulsen is (voor mij heel dichtbij) het ene extreem. En een onveranderbaar strakke planning met mijlpalen en concreet meetcriteria is (voor mij) het andere extreeem.

Dus in het midden zit dat zoete gebied. Genoeg planning om net voldoende spanning aan te brengen om voortgang en resultaten te boeken, koersend op je grootse gevaarlijke gedurfde doel of vurig verlangen.

[http://nl.wikipedia.org/wiki/Wu_wei Wu wei] op gespannen voet met het [http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestemmingsplan bestemmingsplan].

Peer-to-peer, de nieuwe beschaving en holacratie

Op 11 december 2007 hebben Gasto Vilé en ik vanuit [http://aardbron.nl Aardbron] een samenscholing georganiseerd over peer-to-peer, de nieuwe beschaving en holacratie.

Robert Daverport van [http://mindz.com Mindz] heette ons zeer gastvrij welkom bij [http://www.seats2meet.com Seats 2 Meet] in Utrecht en heeft een leuke [http://www.youtube.com/watch?v=_uGLOAne4c0 videosamenvatting] van die samenscholing gemaakt.

Living is an art to be learned

De film [[Buddha’s Lost Children]] begint met een prachtige uitspraak van wijlen [http://www.shinyatomi.com/ Shin Yatomi] die direct de snaar raakt bij het [http://baobab.aardbron.nl Baobab] project:
:”’Living is an art to be learned.”’

Dank je wel Shin.

En dank je wel makers van [[Buddha’s Lost Children]]. Ik heb er nu weer een mooie Buddhist bij.

Levende organisaties

Verborgen overeenkomsten tussen het biologische, psychologische en sociale leven. Het ”’starten, groeien en floreren van communities”’ en ”’praktijkgemeenschappen”’. Kenmerkende eigenschappen verweven in een prachtige ”'[http://pareltaal pareltaal]”’ die je helpen de ”’creatieve en collectieve kracht van gemeenschappen”’ in te zetten voor ””baanbrekende innovatie”’ en ”’voortbestaan op de lange termijn”’.

[http://wiki.aardrock.com/Levende_organisaties Dompel je onder in ”’levende organisaties”’].

eXtreme Zen: Geurt Busser, waddenschilder

Zag afgelopen zaterdag een [http://www1.omropfryslan.nl/Player.aspx?t=v&fn=http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/id/OMROP_FRYSLAN/serie/7of_1330_n2/POW_00090095/bb.20070826.asf prachtige documentaire van de Friese waddenschilder Geurt Busser].

Met een paar treffende voorbeelden van wat ik maar “eXtreme Zen” noem. Uitermate spiritueel treffend:
*bij aquarellen gaat het met name om het licht, dus datgene wat je ”’niet”’ schildert—hoezo ”’meester in creatie”’…
*van de ongeveer 300 schilderijen die ik per jaar maak is er één op de drie goed; van de rest brandt de kachel een dag of veertien—hoezo ”’meester in destructie”’…

Als je een half uurtje de rust kan vinden om, vanuit de rust en stilte, op te gaan in deze prachtige documentaire over Geurt Busser, pakt het jou waarschijnlijk ook.

Stroomtaal × pareltaal = krachtstroomtaal

Gaston Vilé tipt me op ”’stroomtaal”’® toen hij aan het snuffelen was op zonnespel. Prachtig!

Als taalfan spreekt mij stroomtaal bijzonder aan en doet me direct denken aan ”’versterkend taalgebruik”’, waar ik ook enorme fan van ben. Kees van Zijtveld heeft me daar ooit op geattendeerd en sindsdien ga ik enorm bewust met taal om.

Stel je het ”’scheppend vermogen”’ van de schitterende samenleving eens voor die gevoed wordt door:

:”’pareltaal”’® × stroomtaal® = krachtstroomtaal

Zodra pareltaal op eigen benen kan staan ga ik de twee verbinden. Tot die tijd zal ik regelmatig op stroomtaal kijken en er mijn voordeel mee doen in al mijn communicatie.

Gaston, bedankt voor de mooie pointer!

Resultaten uit het verleden waarderen

Omdat we fase 1 van het [http://aloha.aardrock.com Aloha-project] netjes willen afsluiten en een eventuele toekomstige verdeling van baten helder willen hebben doen we nu alvast een [http://wiki.aardrock.com/Oprechte_deelgeving oprechte deelgeving]—met een fictieve pot geld—zodat we daarmee later de [http://wiki.aardrock.com/Resultaten_uit_het_verleden resultaten uit het verleden] billijk kunnen verrekenen.

Ach, wat een mooi pareltje.

Innovatieplatform Noord-Nederland

organischcentrum.jpgAns Reurekas wijst me op het Innovatieplatform Noord-Nederland. Een prachtig initiatief:
:Het Innovatie Platform Noord-Nederland (IPNN) is opgericht als katalysator en vergaarbak voor alle ideeën en ontwikkelingen die een positieve bijdrage zijn voor onze samenleving. Zo wil het platform een basis zijn voor krachtige en positieve groei in de ontwikkeling van onze samenleving in deze eeuw.

Ik heb wat langer stilgestaan bij het Organisch Gezondzijnscentrum vanwege mijn enorme interesse in The Nature Of Order en de bijbehorende The Timeless Way Of Building. Iets wat een belangrijke rol speelt in het Aarde-project.

Verder vraag ik me af hoe we al deze wonderschone initiatieven elkaar nog meer kunnen laten versterken door ze te bundelen tot een ”’alleshelende laserstraal”’. Nu gefragmenteerd, maar door een nationaal platform te bieden kan elk individueel project en initiatief nog meer gaan stralen en zich uiten. Het NNN-project kan daar een belangrijke rol in spelen. Doe mee!

Ik vind de de website van Innovatieplatform Noord-Nederland wel wat moeilijk lezen. Heel veel dichte lappen tekst. En ik krijg telkens een andere pagina. Sla Jacob Nielsen’s Writing for the Web er eens op na.

Pleidooi voor een laatmoderne levenskunst—Joep Dohmen

dohmen.jpg
Pikte net het staartje op van een [http://213.132.199.164/kennisdossiers/projecten/levenskunst/dohmen0.htm pleidooi voor een laatmoderne levenskunst] van filosoof [http://www.maandvandefilosofie.nl/pages/sprekers.htm#Dohmen Joep Dohmen] en [http://www.ncrv.nl/ncrv?nav=barbHsHtGATwIyDeG Sjors Frölich] en tijdens het programma [http://www.ncrv.nl/cappuccino Cappuccino].

Boeiend. En met een [http://aloha.aardrock.com/ hoog Aloha-gehalte].