AEGON over renterot

Eindelijk eens een profi die het duidelijk uitlegt. AEGON vertelt het effect van renterot.

Heel leuk voor spaarders, funest voor leners, dodelijk voor ons Aarde.

Andersom geldt namelijk precies hetzelfde. Als je 5 ton leent voor een huis, dan moet je in 30 jaar dus 8 x 5 = 40 ton = 4 miljoen euro extra betalen voor datzelfde huis. Waar haal je die 4 miljoen vandaan? Inderdaad, bij vrienden, familie, werkgever, lage-lonen landen die niet zo zorgvuldig met mens en milieu omgaan.

Ziedaar de loon-prijsspiraal. Ziedaar de obsessieve groeidwangstoornis en globale kanker. We moeten eigenlijk heel verdrietig zijn dat de economische groei zich weer aan het herstellen is.

Nee, geef mij maar stroomgeld. Dat is tenminste duurzaam en goed voor ruimteschip Aarde.

Way to go AEGON! Dat je je daarvoor leent Floris Heukelom.

Published by Martien van Steenbergen

Wise Fool

Join the Conversation

8 Comments

 1. Helemaal mee eens, Georges. Ik zet het inderdaad en met opzet net zo zwart-wit neer als AEGON.

  Het gaat mij om de essentie, om het principe, om het eenzijdige karakter van de boodschap. De meeste mensen hebben geen besef van het feit dat deze exponentiële eigenschappen zich in alles wat we doen en laten hebben ingegraven en onderschatten de effecten ervan.

  Wie rente derft is een dief.

 2. Volgens mij wordt vervroegd aflossen zelfs bestraft met een boete “omdat de bank dan rente-inkomsten misloopt”. Je zal de loterij maar winnen…

 3. Ook bij een lening die niet wordt afgelost gaat deze vergelijking niet op. Alleen als de rente ook weer beleend zou worden, dus 30 jaar lang “gratis” gewoond zou worden.

 4. @Klaassie: als je €500.000 met een jaarlijkse rente van 7.5% leent en niet aflost, dan komt er na 1 jaar €37.500 aan rente bij en groeit je schuld tot €537.500. Na het tweede jaar groeit je schuld met €40.313 (7.5% van €37.500) tot €577.813. En zo voort tot na het dertigste jaar je schuld is gegroeid tot €4.072.072.

  Zet het uit in een grafiek en ziedaar, een exponentieel groeiende kromme zonder eind. Zie daar de zelfvernietigingskracht van het huidige systeem.

 5. In dit voorbeeld los je dus niet alleen niet af, maar ga je ook nog een keer de rente niet betalen maar deze bijlenen. Zo’n hypotheekvorm ben ik nog nooit tegengekomen.

  Als je een aflossingsvrije hypotheek van €500.000 tegen een rente van 7,5% neemt, betaal je dus ieder jaar €37.500 aan rente en blijft de schuld €500.000.

 6. Briljante illustratie. Dank Aegon.
  Grote vraag voor velen in het licht van de recente crisis: Waar komt dat geld vandaan & welk maatschappelijk mechanisme moet stabiel blijven om dat aan iedereen te kunnen blijven betalen? Is dat volhoudbaar?

  dank martien.
  H.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.